Categorieën

  • GROENE THEE
  • GELE THEE
  • WITTE THEE
  • OOLONG THEE
  • RAUWE PU'ER THEE
  • ZWARTE THEE
  • RIJPE PU'ER THEE
  • THEEPAKKET
  • THEEPOTTEN
  • THEE KOPJES
  • THEE DIERTJES
  • THEE BEWAARPOT
  • KAMJOVE THEEPOTTEN
  • THEE ZETBORDEN
  • THEELADEN
  • THEE CEREMONIE

ZWARTE THEE

Weergave:


Bezig met laden...



Zwarte thee  红茶 [hóng chá]
 

  1. Visuele kenmerken
Voor het brouwen, zijn de theeblaadjes meestal zwart of bruin. Na het brouwen, is de thee eerder rood of roodbruin. Het theeblaadje is gekruld, de puntige knop kleurt grijsachtig.
 
  1. Smaak
Zwarte thee heeft een sterke, geurige en lang blijvende zijdeachtige smaak. “Gongfu" zwarte thee ruikt naar appel of honing, terwijl “Xiaozhong” eerder een rokerige geur heeft.
 
  1. Kenmerken
Zwarte thee is bijna volledig gefermenteerd(70%-95%). Er worden nieuwe bladknoppen gebruikt als startmateriaal. Verse theeblaadjes verliezen 30-45% van het versgewicht bij het afsterven (eerste fase na plukken). Tijdens de afsterffase verhoogt de enzyme activiteit. Deze thee bevat voedingsstoffen zoals caroteen, vitamine A, Calcium enz.
 
  1. Functies
- verminderd het risico op cardiovasculaire ziekten
- balanceert de bloedsuikerspiegel
- reduceert het risico op baarmoederhalskanker
- bevat polyphenols die jagen of celbeschadigende elementen (specifiek voor schade veroorzaakt door roken en giftige chemische stoffen)
- verminderd het risico op nierstenen 
- verminderd het risico op Parkinson
- verhoogde nauwkeurigheid en alertheid

 
  1. Brouwtemperatuur
Zwarte thee wordt meestal gebrouwen tussen 90100°C.
 
  1. Belangrijkste types
Qi Hong, Huo Hong, Dian Hong, Yue Hong, Su Hong, Chuan Hong
 
  1. Bekende varieteiten
Qi Hong (Qimen), Dian Hong (Yunnan), Ying Hong (Yingde).
 
  • “Zwarte thee” noemt in China eigenlijk “rode thee” 红茶 [hóng chá]. Meer dan 400 jaar geleden werd er gekozen voor deze naam omdat de kleur van het brouwsel rood is. In 1662 bracht de Portugese prinses Catherine kostbare Chinese korrelsuiker and zwarte thee ”Zhengshan Xiaozhong” naar Engeland als bruidsschat. Beide producten werden uit onwetendheid samen geconsumeerd en werden onmiddellijk een succes bij de topklasse. In 1675 startte de East India Company met het monopoliseren van de theemarkt. Ze kochten rode thee aan in Zuid-China. Toen ze naar de zwarte blaadjes keken, besloten ze het simpelweg zwarte thee te noemen… Dus als u naar China wil gaan om zwarte thee te kopen, zullen de traditionele Chinezen je vriendelijk de “echte” zwarte thee geven. Deze noemen ze 黑茶 [hēi chá] (donkere thee)…
 
  • Tijdens het productieproces wordt de thee meerdere malen gezeefd om de kleine deeltjes te verwijderen. Verschillende grote gearomatiseerde thee-merken kopen dit residu op en gebruiken dat als toevoeging voor in hun theezakjes.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.